Een tijdje terug, kreeg ik een bericht in mijn inbox van een hele lieve vrouw met een brandende vraag. Haar grote droom is om een eigen onderneming op te bouwen. Maar ANGST is hetgeen wat haar tegenhoudt. De angst om een verkeerde richting te kiezen en dus uiteindelijk weer niet te doen wat zij het allerleukste vindt.

Haar vraag luidde als volgt:

Hoe zorg je dat je onderneming zo goed mogelijk bij je ‘ik’ past? Hoe vind je dus eigenlijk hetgeen wat je echt zo leuk vind dat je er je eigen onderneming van wilt maken.

Ik vond het super bijzonder om zo’n kwetsbaar berichtje te ontvangen, haar vertrouwen in mij, dat ik haar mogelijk een stapje op weg kan helpen. Eigenlijk liep ik twee jaar geleden zelf ook weer met deze brandende vraag rond. Het opgeven van mijn zangeres droom, het opbouwen van een eigen onderneming ‘Fashion4Stage’ en deze na 3 jaar weer opgeven, liet voor mij ook weer deze vragen achter.

Wie ben ik nou eigenlijk? Wat wil ik? Waarom wil ik zo graag ondernemen? 

Wachten op deze antwoorden of te geforceerd gaan zoeken levert vaak alleen maar frustratie op. Dus nam ik een break en ging een jaar lang op onderzoek uit. Door uit mijn comfort zone te gaan, nieuwe dingen te ondernemen, veel nieuwe mensen te ontmoeten en dus eigenlijk in beweging te zijn kwam ik erachter dat de antwoorden op deze vragen er altijd al waren.

Ik ging terug naar de kern, terug naar waar ik vandaan kom, hoe ik ben opgeroeid en de dromen die ik als kind al had.
Zo sta ik eigenlijk mijn hele leven al voor authenticiteit, mijn eigen mening en visie op de wereld hebben en uiten, een eigen style hebben en niet meelopen met de rest. Ook al was dit niet altijd makkelijk want zeker als kind heb je de neiging om je aan te passen om erbij te willen horen. Daarnaast, inmiddels wel bekend, heeft muziek en zingen altijd een hele grote rol in mijn leven gehad. Toen ik ouder werd en in het diepe sprong om mijn eerste onderneming ”Fashion4Stage” te beginnen, ben ik langzaam steeds verder weg gelopen voor alles wat voor mij heel belangrijk is. En uiteindelijk was de conclusie dat ik een onderneming runde die niet bij mijn ‘ik’ paste.

Nu twee jaar later en inmiddels dolgelukkig met mijn onderneming die volop ik bloei staat krijg ik dit berichtje in mijn inbox en het raakt me.

Ik kan helaas niet vertellen wat jouw passie dan is. Het enige wat ik kan meegeven is om op onderzoek uit te gaan. Zonder angst, zonder oordelen en zonder twijfels. Want wat maakt het uit? Wat heb je te verliezen?

Dat is ook ondernemen. De verbinding maken met jezelf, geloven in wat je doet vanuit wat jou drijft, openstaan voor verandering en fouten durven maken.

Misschien als je komende tijd een moment neemt om terug naar de kern te gaan en écht gaat voelen waarom jij zo graag wilt ondernemen, wat jouw talenten zijn en wat jij met jouw talenten kan geven/bieden, weet je het diep van binnen wel!

Wanneer je deze antwoorden op een rijtje hebt, pas dan kun je nadenken of je hier überhaupt een onderneming van kunt maken, en of er markt voor is. Ergens denk ik dat je alleen kunt ondernemen vanuit iets wat jou drijft en niet kunt ondernemen om het ondernemen.

Vergeet ook niet dat een bedrijf uit meerdere ideeën en diensten kan bestaan. Met de juiste positionering en storytelling kun je zoveel met elkaar verbinden.

Uiteindelijk zullen de puzzelstukjes in elkaar schuiven. Dit is niet makkelijk en ik kan je vertellen dat ondernemen ook nooit makkelijk zal worden maar je gaat energie halen uit het feit dat je kan doen wat je leuk vind en waar je goed in bent!

We bewandelen allemaal onze eigen weg en dat maakt jou wie je bent, dat maakt jou uniek. Ik weet zeker dat wij allemaal iets te bieden hebben!

Be fearlessly authentic 

Heb jij ook een vraag op het gebied van ondernemen en/of zelfontwikkeling? Stuur dan een mailtje naar info@lanadekievit.com of laat jouw vraag hieronder achter in een reactie.