Een heel groot huis. Bakken met geld. De perfecte baan.

Bovenstaande zijn zaken waar we als samenleving collectief naar toe leven: we streven deze dingen na, maken er tienjarenplannen omheen en gaan ervan uit dat wanneer we ze hebben, we ons eindelijk content zullen voelen.

Op zich kan het natuurlijk geen kwaad om een mooi huis te bezitten of om altijd een volle portemonnee bij je te dragen. Maar wist je dat écht geluk, die tevredenheid waar we naar zoeken, komt door heel iets anders?

Toen psychiater George E. Vaillant nog maar tien jaar oud was vond hij zijn vaders Harvard reunie-jaarboek, en was direct gefascineerd door de verhalen die hij las. De levenslopen van alle ex-klasgenoten van zijn vader intrigeerden hem zodanig, dat hij jaren later op Harvard University begon deze groep mensen (bestaande uit 268 Harvard-studenten) te volgen.

Meer dan dertig jaar lang volgde en onderzocht hij deze mensen, en maakte hierbij gebruik van vrijwel elk psychologisch en fysiologisch instrument dat hij tot zijn beschikking had. Hij moest erachter komen; wat veroorzaakt nu werkelijk iemands geluk? Wat maakt het dat iemand succesvol is, welke aspecten uit iemands leven zorgen voor een gelukkig bestaan?

In het onderzoek is gekeken naar hoe de successen en tegenslagen die de deelnemers tegenkwamen in hun levens, correleren met hun jeugd, relaties, mentale en fysieke gezondheid en hun perspectieven op de wereld. En wat blijkt; de uitkomst van het onderzoek en dus de sleutel tot een gelukkig leven kon worden samengevat in een woord; relaties. Iemands relaties (en de kwaliteit daarvan) zijn de allerbeste voorspeller van toekomstig geluk en welzijn!

Geluk komt dus niet door huizen, banen of financiën, maar door de kwaliteit van je relaties. Natuurlijk wisten we dit deels al – we weten allemaal hoe fijn het is om vrienden of familie te hebben waar we bij terecht kunnen. Maar hoe zorg je er nou voor dat alle vriendschappelijke, romantische of familie-relaties je gelukkig maken?

Ga eens bij jezelf na wat je zou kunnen doen om je relaties te verbeteren. Hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk verbinding, vertrouwen en wederzijdse ondersteuning haalt in en uit je relaties? Wellicht zou je kunnen kijken naar je eigen communicatie en de invloed daarvan op de ander.
Ook zou je je bewuster kunnen aanpassen aan het wereldmodel van degene met wie je communiceert, of zou je je eigen patronen in relaties kunnen leren inzien en veranderen.

Door bewuster en effectiever om te gaan met je relaties, haal je dus meer geluk en liefde uit je leven. Zou het niet zonde zijn als je niet het maximale uit je vriendschappen, relaties en contacten haalt, en daarmee niet het optimale uit jezelf?

Een geweldige manier om meer uit je relaties te halen en om te leren écht contact te maken met anderen, is met het nieuwe boek van Roderik Kelderman en Paul Vrouwenvelder. In De Sociale Superheld leren zij hun lezers hun visie over sociaal geluk en succes. Door middel van missie die je kunt uitvoeren wordt je stap voor stap een Sociale Superheld.

Ontdek jouw innerlijke sociale superheld en leer écht contact te maken met de mensen om je heen. Kijk op www.socialesuperheld.nl en download alvast een paar hoofdstukken!

Tekst: Anna Bleeker